Türkiye’de faaliyet göstermekte olan dernek, yurtdışındaki mazlum coğrafyalara yardım elini uzatarak İslâm coğrafyasında umut olmayı amaçlıyor.
Umut Yolculuğu Derneği insanlara, hayvanlara, doğaya, tarihi eserlere sahip çıkmak için kurulmuştur.
“Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim” diyen Mehmed Âkif olmaya geldik diyen dernek susuz kalmışa su içirmeye, aç kalmışa yemek yedirmeye, ilim talep edene ilim vermeyi şiar ediniyor.
Dünyanın pek çok yerinde cami, su kuyusu, kütüphane, yetimhane, mescit, sağlık ocağı açıyor. Hastaların diş tedavisini üstleniyor. Evsizlerin barınma ihtiyacını gideriyor. Kurban kesip iftar veriyor.
Her yaş grubundan insana Kur’an-ı Kerim, Osmanlıca, Arapça ve dini ilimler dersleri veren Umut Yolculuğu derneği eğitime büyük ehemmiyet gösteriyor...
''TÜRKİYE ONLAR İÇİN BİR UMUT''
UYD Umut Yolculuğu İnsani Yardım Hareketi Genel Başkanı Oğuz Kirişçi açıklamasında; ''Önceliklerimiz insanlığın mutluluğu ve barışıdır. Dünya üzerinde özellikle İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı hakim. Gittiğimiz hangi ülke hangi bölge olursa olsun Müslümanların boynu bükük olduğunu görüyoruz. Türkiye’den gelen STK ve kuruluşları dört gözle bekliyorlar. Türkiye onlar için bir umut çünkü ecdadımız merhametle sevgiyle adaletle hükmetmiş ve Müslümanların haklarını her zaman gözetmiştir. Biz Umut Yolculuğu İnsani Yardım Hareketi olarak ecdadımızın açtığı bu kutlu yolda emin adımlarla yürüyerek İslam dünyasının yaralarını sarmaya gayret ediyoruz. Bugün Afrika’da Mali, Uganda, Tanzanya, Burkino Faso, Sudan, Somali, Etiyopya ve dahi birçok ülkede Asya ‘da Myanmar Arakan, Bangladeş, Pakistan, Afganistan hem siyasi rejimlerin baskıları hem de coğrafik etkenler sebebi ile temel ihtiyaçlardan yoksun kalarak maalesef ki kıtlıktan kıtlık olmasa savaştan hayatlarını kaybetmekte. Biz Umut Yolculuğu ailesi ve gönüllüleri olarak kardeşlerimize umut olmayı hedefliyoruz ve hangi bölgenin neye ihtiyacı var ise tespit edip ihtiyaç doğrultusunda projelendirme yapıyoruz. Bunun yanı sıra yurt içinde de milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak gönüllü tarihçiler ile kaybolan tarihin peşinde projesi kapsamında kaybolup giden unutulan türbe, hazire, çeşme ve sadaka taşı benzeri miraslarımızı gerek onarım gerek bilgilendirme tabelaları ile halkımıza ve ülkemize kazandırıyoruz.''